b

PHONE:         +3549874654

E-MAIL:         email@email.com

ADDRESS:      Patterson 989,NY

Lorem ipsum dolor sit amet, elit adipiscing elit. In ullamcorper
Leo, Eget euismod orci.

Image Alt

Waar leg jij je zadel neer?

Waar kan je op letten?

Bij een passend zadel;  Let op de Plaats van het zadel, Deze kan het verschil maken in hoe je paard gaat.

Met regelmaat zien we dat de klanten, die we bezoeken, het zadel te ver naar voren leggen. Zoals op- of tegen het schouderblad aan.  De plaats waar jij je zadel neerlegt is cruciaal voor de pasvorm, het comfort, de bewegingsvrijheid en het behoudt van je paard. Ook het comfort voor jou als ruiter, als het zadel te ver naar voren ligt zal je als ruiter merken dat je in de stoel-zit bent belandt, deze positie is niet wenselijk bij een gewenste onafhankelijke zit en belemmerd dan jou bewegingsvrijheid en comfort en vanzelfsprekend daarmee ook de bewegingsvrijheid van je paard. Dat is dus dubble trouble.  Hieronder leggen we je uit waar je je zadel hoort neer te leggen om samen optimaal te kunnen presteren!

De schouders van je paard

De schouders, deze maken een roterende beweging, ze hebben geen benige verbinding maar hangen in spieren die weer verbonden zijn met de wervelkolom. Om de bewegingsvrijheid van de schouders te kunnen behouden moeten ze vrij onder het zadel door kunnen bewegen. Het zadel leg je daarom 3-4 vingers achter het schouderblad neer. Probeer maar eens je zadel op je paard te leggen waarbij je het zadel in t “holletje” (die plek achter de schouders) laat glijden en dan vanaf die plek geef jij ‘m nog net even een zetje. Leg 3 vingers achter het schouderblad en je zult zien dat je ringvinger dan de voorkant van je zadel ontmoet. Dat is de plek waar het mag blijven liggen!

De schoft

De schoft is onderdeel van de 18 borstwervels. Elke wervel heeft gemeenschappelijke kenmerken die verschillen in grootte en vorm al naar gelang hun functie binnen de wervelkolom. Waarvan de doornuitsteeksels vanaf de 4e borstwervel, het hoogste punt van de schoft, te palperen zijn. Het wervellichaam ligt een stuk dieper. De wervelkolom, waarvan wij de doornuitsteeksels dus kunnen voelen en zien, moeten vrij liggen van de kamer van het zadel.

De 18e rib

Die ’18e rib’-term heb je vast wel eens voorbij horen komen. Je kunt nu de wervels tellen, omdat je ze kan voelen, kom je vanzelf bij de 18e wervel uit en daaraan is de 18e en tevens laatste rib verbonden. (Bij Arabieren kom je overigens, in tegenstelling tot andere paardenrassen, maar tot 17).  Dan beginnen de 6 lendenwervels. Deze zijn platter, breder en zwaarder dan die van het borstgebied en is het minst flexibele deel van de rug. Ze bieden een uitgebreid gebied voor aanhechting van spieren en zorgen voor sterkte en stabiliteit. Het lendenengebied  wordt niet ondersteund door het bekken of de ribben en zijn daarom gevoelig voor spierpijn en verrekking. Vandaar dat een zadel niet over die 18e rib mag liggen.

De singel

De singelgroeve, dat is er ook zo een waar je het één en ander over moet weten. Deze is bij het ene paard wat meer gevormd dan bij de ander. De ligging van deze singelgroeve is per paard verschillend, maar ligt ongeveer 10 cm achter de elleboog. Vanaf de zijkant van je paard kan je dit holletje zien op de plaats waar de ribben van je paard licht omlaag gaan. Het is belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden bij het passen van een zadel, de singel zal namelijk altijd de weg van de minste weerstand opzoeken; de plaats van de singelgroeve. Daardoor is de ligging van de singelgroeve dus direct van invloed op de ligging van je zadel, een meer voorwaartse singelgroeve zal het zadel ook wat meer voorwaarts laten neigen. Gelukkig bestaat er de anatomisch gevormde singel die dit probleem vaak kan verhelpen! Maar goed, als het zadel te ver naar voren wordt gelegd ten opzichte van de schouder, dan komt de singel automatisch kort op, of zelfs tegen de ellebogen van je paard te liggen. Dat is weer ontzettend oncomfortabel en kan zorgen voor schuurplekken, drukkingen of op den duur zorgen voor singelnijd! Dit alles geldt natuurlijk ook voor zadels die naar voren schuiven.

Samengevat
  • Zet je paard op een vlakke ondergrond, zo goed als hij kan, vierkant neer.
  • Leg het zadel ongeveer 3 vingers (4-5 cm) áchter het schouderblad neer.
  • Let op de lengte van het zadel, deze mag tot maximaal aan de 18e rib liggen, nooit daar overheen.
  • Controleer of de wervelkolom vrij ligt en of je 3 opeengestapelde vingers op de schoft kunt leggen voordat je de kamer van het zadel tegenkomt.
  • Leg een hand op het zitvlak, haal je andere hand onder de kussens door, voelt de druk overal gelijk?
  • Leg een balletje op het zitvlak, deze zou in het midden tot stilstand moeten komen i.v.m. middelpunt is balanspunt.

Twijfel je of je zadel hieraan voldoet of wil je je zadel laten controleren op veiligheid, ligging en pasvorm? Boek dan een zadelpasconsult!

We zijn er bijna hoor, maar nu nog je hoofdstel. Zit deze wel goed?

Download de PDF in de onderstaande link  *Bron Worldhorsefare.org*  en je komt erachter!

Download pdf

Neem contact op

VOOR HET INPLANNEN VAN EEN CONSULT

BEL SANNE 06 48 96 11 72 OF STUUR EEN EMAIL